Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 20. aprila, se je 15 učencev in učenk odpravilo v Ljubljano na Inštitut Jožef Stefan. Glavni namen našega obiska je bil promocija znanosti in naravoslovnih ved med mladimi, poleg tega pa tudi ogled različnih delovnih mest mladih raziskovalcev. Najprej smo si ogledali Odsek za fiziko nizkih in srednjih energij. Tu izvajajo osnovne raziskave na področju jedrske in atomske fizike, poleg tega pa pridobljeno znanje uporabljajo pri reševanju interdisciplinarnih raziskovalnih problemov, kot so npr. radiološki nadzor okolja. Učencem je bila predstavljena mednarodna vaja zaščite in reševanja v helikopterski nesreči, pri kateri je šlo za radioaktivno sevanje. Učenci so se lahko z vso opremo tudi rokovali. Nato smo šli pogledat Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo. Tu smo si lahko ogledali dva izredno zmogljiva elektronska mikroskopa, vrstičnega in presevnega, ki omogočata vpogled do atomskega nivoja. Na koncu smo si ogledali še odsek za tehnologijo površin, kjer nam je bila predstavljena plazemska tehnologija.

Še nekaj menj učenk:

“Bilo je zelo poučno in zanimivo.”

“Najbolj všeč mi je bila krogla s plazmo. Lahko smo se je tudi dotaknili. Ob dotiku se je videla razelektritev.”

“Meni je bil všeč elektronski mikroskop in ugibanje, kaj gledamo. Mlada raziskovalka nam je pokazala povečave cvetnega prahu marjetice, oči muhe, usta klopa in las.”

“Zanimivo je bilo rokovanje z napravami za merjenje radioaktivnega sevanja. Ob približevanju RA vira, je začela naprava piskati.”

(Število obiskov: 105)
Dostopnost